YARATILIŞ

YARATILIŞ


14. Bölüm

kendilerine mucize geldiği takdirde iman edeceklerini söyleyenlere Allah’ın daha önce gösterdiği mucizeleri hatırlatması

 

 

6 - En’am – 109. Ve Allah Teâlâ'ya olanca kuvvetleriyle yemin ettiler ki, eğer onlara bir mucize gelirse elbette ona imân edecekler. De ki: Mucizeler ancak Allah'ın katındadır. Size ne bildirecektir ki o mucize geldiği vakit de yine imân etmeyeceklerdir.

 

 

2 – Bakara – 118. Ve bilmeyen kimseler dedi ki: Allah bizimle konuşsa ya veya bize bir âyet gelse ya. Onlardan evvelkiler de onların dedikleri gibi demişti. Kalbleri bir birine benzemiştir. Biz âyetlerimizi kesin îman sahibi olan bir kavme apaçık bildirdik.

 

Allah, Adem neslinin tamamının yaratılışını bitirdikten sonra, iman etmeleri için arz’da yani dünyada olup bitenleri göstermişti. Ancak insanların çoğu buna aldırış etmemişlerdi. Allah iman etmeyenlere mucizelerini hatırlatmaya başladı.

 

 

21 – Enbiya – 30. O kâfir olanlar görmediler mi ki, muhakkak gökler ve yer bitişik bir halde iken biz onları birbirinden yarıp ayırdık ve her diri şeyi sudan yarattık, hâlâ imân etmezler mi?

 

 

71 - Nuh - 15. Görmediniz mi ki: Yedi göğü nasıl tabaka tabaka yaratmıştır.

 

 

71 - Nuh - 16. Ve onlar’da Ay’ı bir nûr kılmıştır, güneşi de bir çerağ yapmıştır.

 

Ayette geçen yedi kat gök ifadesiyle kasdedilen atmosferin tabakalarıdır. Çünkü bir sonraki ayette, “Onlarda”, (yani yedi kat göklerde) Ayın nûr, Güneşin çerağ kılındığını bildiriyor. Ay ve Güneş uzayda yani birinci gök katının altında, bir başka ifadeyle zemin kattadır.

 

 

14 – İbrahim - 10. Resüller demişti ki: Gökleri ve yeri yaratan Allah Teâlâ hakkında şüphe edilebilir mi?. Sizi davet ediyor ki: Sizin günahlarınızdan bağışlasın ve sizi belirli bir vakte kadar geriye bıraksın. Dediler ki: siz de bizim gibi birer beşerden başka bir şey değilsiniz. Atalarımızın kulluk ettiklerinden bizi döndürmek istiyorsunuz. Haydi açık bir delil getirin bize.

 

Bezm-i elest’de hepimizin oradaki ölümümüzden sonra unuttuğumuz bu mucizelerden bir tanesini İbrahim (A.S.), yeryüzüne geldikten sonra kavmine şöyle hatırlatıyor.

 

 

21 – Enbiya – ( İbrahim ) 56. Dedi ki: Hayır... Rabbiniz göklerin ve yerin Rabbidir ki, onları yaratmıştır ve ben ona şahitlik edenlerdenim.

 

Zaten Kur’an’da bir çok defa tekrar edilen “Ayetlerimiz kendisine hatırlatıldığında ondan yüz çevirenden daha zalim kimdir?” manasına gelen ayetler gösteriyor ki biz bunları biliyorduk. Çünkü insana bildikten sonra unuttuğu bir şey hatırlatılır. Bilmediği şey ise öğretilir.

 

 

6 - Enam - 6. Görmediler mi onlardan evvel kaç nesil helâk ettik, o nesillere yeryüzünde size vermediğimiz imkânları vermiş idik ve onların üzerine göğü bol, bol salıvermiştik ve ırmakları onların altlarından akar bir halde kılmıştık, sonra onları günahları sebebiyle helâk ettik ve onlardan sonra birer başka, başka nesil meydana getirdik.

 

 

26 – Şuara – 7. görmediler mi? Biz yeryüzünde her güzel çiftten nice bitkiler bitirdik.

 

Allah iman etmeyenleri merhametinden dolayı ikna etmek için yeryüzündeki bitkileri yaratırken bize gösterdi. Bitkilerin ve hayvanların yaratılışına burada girmeyeceğiz. Ancak şu kadarını söyleyelim, küçük farklılıkları saymazsak insanın yaratılışı ile aynı sayılır. Ama biz hayvanların yaratılışı ile ilgili bir ayetle bir kapı açıp bırakalım. Allahu alem.

 

 

16 - Nahl - 8. Ve kendilerine binmeniz için ve bir ziynet olarak atları, katırları ve merkepleri de yaratmıştır. Ve sizin bilemeyeceğiniz daha nice şeyleri de yaratacaktır.

 

Yukarıda geçen ayette Allah katırları yarattığını bildiriyor. Halbuki katırlar üremezler. Eşşeğin ve Atın çiftleşmesinden meydana gelirler. Hal böyle olunca yaratılan bütün katırlar, sperm ve yumurtalar halinde atlara ve eşşeklere taksim olundukları ortaya çıkar. Dolayısıyla hayvanların ve bitkilerin yaratılması da insanın yaratılması gibidir. Allahu alem.

 

 

17 – İsra – 99. Onlar, gökleri ve yeri yaratan Allah'ın, kendilerinin aynı olan insanları yaratmaya da kadir olduğunu görmediler mi? Allah onlar için şüphe edilmeyen bir vâde takdir etmiştir. Ama zalimler, inkardan başka bir şeyde direnmiyorlar.

 

Bu ayet Yasin suresindeki 77 numaralı ayeti açıklıyor.

 

 

36 – Yasin – 71. Şunu da görmediler mi: Biz onlar için kudretimizin meydana getirdiklerinden birtakım hayvanlar yarattık.

 

Allah yeryüzünde yarattığı hayvanları yaratırken kendisine iman etmemiz için bize bezm-i elest’de gördüğümüzü beyan ediyor.

 

 

2 – Bakara – 22. Öyle rabbiniz ki, sizlere yer yüzünü bir döşek, göğü de bir kubbe yapmış ve gökten su indirmiş ve o su ile sizin için rızk olmak üzere -bir nice şeyler meydana- çıkarmıştır. Artık Allah Teâlâ için bile bile eşler kılmayınız.

 

 

27 – neml – 86. Görmediler mi ki, dinlensinler diye geceyi yarattık ve gündüzü apaydınlık kıldık. İman eden bir kavim için elbette bunda ibretler vardır.

 

Bu ayeti ilgili ayetler ile inceleyelim. Yukarıdaki ayette gecenin ve gündüzün özelliklerinin sebebi beyan edilirken Güneşten bahsedilmiyor.